Schysst på nätet

Det är viktigt att vara schysst på nätet, att behandla andra med respekt även när man sitter bakom en skärm. Vi ska behandla andra så som vi själv vill bli behandlade både när vi träffas live eller ute på olika sociala medier. Det största ansvaret ligger förstås på varje enskild individ, vad de gör på Internet, men även föräldrar och skola har ett ansvar.

Skolan har en viktig roll i arbetet med att få ett schysst klimat ute på Internet. Så här står det i skolans läroplan (Lgr 11) i kapitlet som handlar om skolans värdegrund och uppdrag:

Skolans mål är att varje elev
• kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,
• respekterar andra människors egenvärde,
• tar avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,
• kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen

Läraren ska
• klargöra och med eleverna diskutera det svenska samhällets värdegrund och dess konsekvenser för det personliga handlandet,
• öppet redovisa och diskutera skiljaktiga värderingar, uppfattningar och problem,
• uppmärksamma och i samråd med övrig skolpersonal vidta nödvändiga åtgärder för att förebygga och motverka alla former av diskriminering och kränkande behandling,
• tillsammans med eleverna utveckla regler för arbetet och samvaron i den egna gruppen, och
• samarbeta med hemmen i elevernas fostran och klargöra skolans normer och regler som en grund för arbetet och för samarbete

***************************************

Elevrådets tips för hur man blir schysst på nätet är följande:

  • Såra ingen!
  • Ljug inte!
  • Tänk efter innan du delar något.
  • Säg till om du märker att någon annan inte är schysst.
  • Var källkritisk!
  • Stå för allt du skriver.
  • Om det blir fel någon gång så ta bort det genast och säg förlåt till den du sårat.

 

***************************************

Här kan du få höra Linnéa Claesons tre bästa tips på hur man blir schysst på nätet, Linnéa är en svensk handbollsspelare och Instagrammare:

Linnéas tips är alltså:

  • Internet och det verkliga livet är samma sak = kan du inte säga en sak ansikte mot ansikte så skriv det heller inte.
  • Stå alltid upp för dina kompisar.
  • Du behöver inte säga/skriva allt du tänker.

***************************************

Vad ska man göra om man drabbas av näthat? Hör när Tindra och Rian diskuterar nätmobbning med Koffe i detta program av Koffes ruta:

Det är alltså INTE den som mobbas på nätet som kan avgöra om det är nätmobbning, det är den som blir utsatt som sätter gränserna.

Vilka tips gav de i Koffes ruta till dem som mobbas på nätet?

  1. Prata med dina föräldrar eller annan vuxen. Du kan även tala med äldre syskon eller med vänner om det du blivit utsatt för.
  2. Var inte ensam i detta! Det blir för tungt att bära själv!
  3. Blockera de som är oschyssta och anmäl bilder som kränker dig.

Till dig som har betett dig illa på nätet:

Våga säga förlåt även på nätet!

***************************************

De dumma som skrivs på nätet skadar andra, inte rent kroppsligen men det blir skador inuti personen. Se denna film som Luke Culhane har gjort. Filmen visar på en uttrycksfullt sätt vad nätmobbning gör med en person.

Här får du en kort sammanfattning av innehållet i denna film:

Nätmobbning påverkar människor på riktigt!

– Har du mobbat någon på nätet?

– Har du blivit mobbad på nätet?

– Har du sett någon blivit nätmobbad?

Dessa tre frågor ställdes till ungdomar och 100% svarade “Ja” på minst en av frågorna. Detta betyder att alla är en del av nätmobbningen och alla kan vara med och stoppa den. Tänk på följande tre saker när du är ute på nätet:

STOPPA! Tänk efter innan du skickar iväg något på nätet. Fundera på om någon kan ta illa upp av det som du skriver. Fundera på hur du själv skulle ha känt det om du hade varit i deras situation.

BLOCKERA! Om du är utsatt för näthat ska du blockera och rapportera de som nätmobbar dig.

BERÄTTA! Om du tror eller vet att du är utsatt för näthat så berätta detta för en förälder, en vuxen eller en lärare.

Nätmobbning är ALDRIG okay! Var med och stoppa nätmobbningen för alltid!

************

Lita inte på allt du läser på internet, var källkritisk. För inte vidare saker som du fått eller hittat via internet om det är sånt som andra kan bli oroliga eller ledsna av.

Här får några barn svar på sina frågor som de har om nätet. Detta är en film från Rädda Barnen som ska hjälpa dig att bli nätsmart och nättrygg:

Alla har ansvar för de som de delar på nätet. Tänk efter före du gör ett inlägg. Här kommer några jättebra tips från Stiftelsen Friends:

Du ska själv vara trygg på nätet, ingen får kränka eller utsätta dig för otrevligheter. Här kommer några goda råd från Rädda Barnen:

***************

Tips till dig som är vuxen:

Kriminiologen Maria Dufvas tre viktiga vuxenråd:

  • Inventera barnets behov
  • Avsätt tid
  • Var ärlig

Här finns en handbok till vuxna som är gjord av Friends och Telia. Läs handboken “Schysst på nätet” genom att klicka på länken här under:

Handboken Schysst på nätet

Här kommer några råd från Internetstiftelsen hur du kan hjälpa barn att vara respektfulla på nätet:

Hur pratar jag med mitt barn om nätet? Stiftelsen Friends tipsar:

 

***************************************

Tips till dig som är lärare!

För dig som är lärare finns det jättebra material att ta del av som webbstjärnan har gjort. Det finns b la en lärarhandledning till lärare som jobbar i åk 6-9 som heter “Schyssta stjärnor”. Klicka på länken nedan för att komma till den:

Lärarhandledningen Schyssta stjärnor

Bra filmtips att titta på i skolan är serien “Är det sant?” som finns att se på ur.se/skola. Denna serie vänder sig till elever i åk 4-6 men kan ses både tidigare och senare. Serien tar b la upp källkritik, killar och tjejer i media, att vara på nätet, att fuska med bilder mm Det finns även arbetsmaterial och lärarhandledning till denna serie att ta del av. Här kan du se ett av dessa program:

Är det sant? Att vara på internet

Ur.se/skola har även en serie i fem delar som heter “Hur vet du det?” som vänder sig till elever i årskurs F-3. Denna serie tar bl a upp så googlar du, när du själv är källan och reklam.

Se ett av denna series program här:

Hur vet du det? Sanningar och rykten