Ett nytt elevråd

Sommarlovet närmar sig sitt slut och skolstarten väntar runt hörnet. Det ska bli väldigt trevligt att träffa alla på skolan igen och att börja med ett nytt skolår. I och med att vi startar upp läsåret 2018/19 så behöver vi få ett nytt elevråd. Klasserna kan skicka samma representant som förra året om de vill, men det vanligaste är att det blir en ny representant. Vi tycker att det är roligt att så många som möjligt får testa på att vara med.

Vad förväntas av den som ska representera sin klass i elevrådet? Så här står det i vår uppdragsbeskrivning:

Uppdragsbeskrivning för Stocksätterskolans elevrådsrepresentanter

  • Elevrådsrepresentantens uppgift är att vara en viktig länk mellan elevrådet och klassen.
  • Elevrådsrepresentanten kan vara den som leder klassråden.
  • Elevrådsrepresentanten ska förmedla klassens åsikter till elevrådsmötet.
  • Under mötet för elevrådsrepresentanten klassens talan och röstar för hela klassens intressen och inte för sina privata.
  • Elevrådsrepresentanten skall rapportera till klassen vad som står i protokoll från elevrådsmöten eller säga till sin lärare att läsa upp protokollet.
  • Elevrådsrepresentanten ska vara en bra förebild i ord och handlingar och ta uppdraget på största allvar.
  • Elevrådsrepresentanten ska dela med sig av förslag, beslut och tankar på elevrådets blogg.

Om du känner att detta stämmer in på dig så är du varmt välkommen att söka till att bli en av skolans representanter detta läsår! Senast onsdagen den 22 augusti ska det vara klart vilka de nya (eller om klassen har kvar de gamla) representanterna är. Torsdagen den 23 augusti tar elevrådet kort kl.8.30 och samma dag kl.10.00 får det nya elevrådet skypa med moderaternas riksdagsledamot Lotta Olsson. Lotta hörde av sig till oss i elevrådet samma dag som vi hade skolavslutning och hon ville gärna skypa med vårt elevråd och en träff bokades in. Ulf Kristersson, moderaternas partiledare, gav henne uppdraget då han var fullbokad. Tyvärr saknar vi en bild på Lotta, men du kan googla och se henne på internet.

Första jobbdagen för oss i personalen så hörde Matilda Ernkrans av sig och ville träffa elevrådet. Matilda är socialdemokrat och jobbar i riksdagen. Hon fick uppdraget att träffa oss från statsminister Stefan Löfven som dessvärre inte hade tid att skypa med oss. Matilda är hallsbergare och hon besöker oss på skolan måndagen den 27 augusti. Elevrådsarbetet kör alltså igång direkt!

Nu ser vi fram mot ett nytt läsår med vårt elevråd. Ett starkt elevråd är en förutsättning för en stark skola! Vi tror att Stocksätterskolans elever bäst vet hur det är att gå på vår skola och därför är det viktigt att de får vara med och påverka sin skolgång. Med mer elevinflytande skapas en mer demokratiskt skola!

Lämna en kommentar