Rocka Sockorna på torsdag

På torsdag den 21 mars är det dags för oss på Stocksätterskolan att Rocka våra Sockor för att visa att vi tycker att det är bra att vi alla är olika, att olika är roligt. När man Rockar Sockorna tar man på sig två olika strumpor – det är alltså väldigt enkelt!  Stå upp för alla människors lika värde och rocka med oss i elevrådet!

Det här är kort om bakgrunden till Rocka-Sockor-dagen:

  • Idéen till att Rocka Sockorna kommer ursprungligen från USA där den har namnet ”Rock your socks”
  • År 2014 startade Svenska Downföreningen kampanjen “Rocka dina sockar”
  • 2015 kom det stora genombrottet i sociala media med draghjälp av Nathea Anemyr, som har en syster med Downs syndrom
  • Idag drivs Rocka Sockorna av Svenska Downföreningen

Varför ska man Rocka Sockor den 21/3?

Jo, eftersom Downs syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nr 21.

Varför ska man just rocka sockor?

Jo, för att kromosomer ser ut som små kryss, precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra. Att rocka sockorna innebär alltså att vi alla ”rockar våra kromosomer”. Med våra olikfärgade strumpor visar vi att vi alla har unika förutsättningar här i livet.

Här kan ni se en film då Nathea, det var hon som spred detta med att Rocka Sockorna ut till allmänheten, intervjuades på tv för ett år sedan:

Se hela Rocka sockorna sången:

Vår egen träslöjdslärare Nisse är “plastpappa” till Karin som har Downs Syndrom. Karin har spelat in fyra fantastiska låtar, en av dessa släpps imorgon. Se en av hennes låtar här:

Det är FN har utlyst den 21/3 till Världsdagen för Downs syndrom och då rockar vi extra mycket! Att Rocka Sockor är ett enkelt sätt att stå upp för att alla människor ska ha en plats i vårt samhälle! De är ett sätt att stå upp för att olikheter är ok. Rocka på!

Lämna en kommentar