Möblera klassrummen som Peter Lippman

Vi har haft arkitekten Peter Lippman på besök i vår skola för andra gången. Han har studerat och designat skolmiljöer i tjugo år, först i hemlandet USA och numera i Australien. Peter vill designa och möblera skolor på ett sätt som ger de bästa förutsättningarna för både lärande och den social gemenskapen. Han kallar det för evidensbaserad design.

I en intervju i tidningen Skolvärlden (31 mars 2015) fick han frågan hur folk lär sig bäst och han svarade:

– De lär sig individuellt, två och två, och i små grupper. Det är väldigt grundläggande, men det är där jag börjar. Det behövs utrymme för alla dessa former av lärande i klassrummet, och gärna att en yta utanför fungerar som en förlängning av klassrummet, där man kan ägna sig åt exempelvis grupparbete. Där kan jag jobba med glas för att ge läraren möjligheten att hela tiden se vad eleverna ägnar sig åt. Men det får inte bli för mycket, man vill inte känna det som att man sitter i ett akvarium, säger han.

När Peter var hos oss på Stocksätterskolan i förra veckan besökte han två klassrum och möblerade om. Elevrådet var på plats för att se hur han tycker att man ska ha det i sina klassrum för att eleverna ska få den bästa lärmiljön. Se filmen från Peters besök hos femmorna här:

Lämna en kommentar