Hurra för tjejer!

Idag är det den Internationella Kvinnodagen, men varför finns denna dag?

För 3 år sedan gjorde vi en film till elevrådet.se för att förklara varför vi firar denna dag. Vi gör något så modernt som att återbruka denna film. Se den 3 år gamla filmen här:

Så här förklaras dagen på barnsidan.se:

“Den 8:e mars firas Internationella kvinnodagen, ofta med möten och demonstrationer för att markera kvinnosolidaritet och för att föra fram aktuella reformkrav. Det var i Köpenhamn 1910 på den socialistiska kvinnokonferensen, med den tyska politikern och feministen Clara Zetkin i spetsen, som dagen instiftades till stöd för kvinnlig rösträtt.

I Sverige började dagen firas under varierande datum från och med våren 1912. När ryska revolutionen splittrade arbetarrörelsen fortsatte den kommunistiska grenen firandet och fastslog 1921 datumet för den så kallade “röda dagen “till 8 mars. Under mellankrigs- och krigsåren förbjöds dagen i länder med fascistiska eller nazistiska partier. Den 8 mars 1945 samlades vänsterkvinnor från Europas motståndsrörelser till möte i London. I Sovjetunionen och Östeuropa levde 8 mars vidare som officiell högtidsdag.

År 1969 firades 8 mars av nyfeminister vid University of California i Berkeley, och idén togs upp på olika håll i USA och Europa. Det första öppna mötet i Sverige ordnades 1972 av Grupp 8 och Svenska Kvinnors Vänsterförbund. Den socialistiska och partipolitiskt obundna kvinnoorganisation Grupp 8 grundades 1968 av åtta kvinnor i Stockholm och blev 1970 en öppen kvinnoorganisation, som kom att utgöra medelpunkten för 1970-talets nya kvinnorörelse.

1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag. Firandets socialistiska karaktär har tonats ned, och numera deltar även opolitiska kvinnoorganisationer.”

Idag hurrar vi för världens alla kvinnor och vi önskar dem allt gott! Grattis på Internationella Kvinnodagen!

Avslutningsvis vill vi säga att alla människor är lika mycket värda oavsett om de är tjejer eller killar, kvinnor eller män! Här får ni sjunga med i Boris Renés låt “Du och jag”. Boris gick på Stocksätterskolan när han gick i fsk och ettan. Sjung med Boris och fira denna dag:

Lämna en kommentar