Elevrådet fick kommunen att ändra sitt beslut

Publicerat på vår blogg den 21 december 2020:

Vi i elevrådet har intervjuat både vår avgående rektor Peter och Utbildningsnämndens ordförande Siw Lunander (S) angående att skolorna i Hallsbergs kommun ska få en samlad skoldag från och med höstterminen 2021. När vi har hört om detta så har vi inte tyckt att det är ett bra förslag, speciellt inte för skolans yngre elever på Ängen och Eken. Därför har vi samlat in namn mot detta beslut, vi har gått runt med protestlistor där de som inte gillar detta förslag har fått skriva på sina namn. Dessa listor skickar vi till Siw Lunander idag.

Vad är en samlad skoldag? Hur kommer det att påverka dig? Se filmen och få svar:

Här kan ni läsa brevet som Siw fick från oss i elevrådet idag:

Hallsberg måndagen den 21 december 2020

Hej Siw!

Vi heter Sanna, Hanna och Lynx och vi är ifrån elevrådet på Stocksätterskolan.

Vi vill tacka dig för att du tog din tid att prata med oss om en samlad skoldag. Tack! Men vi känner oss tveksamma till att det verkligen är en bra idé för eleverna på Stocksätterskolan (eller för eleverna på Transtenskolan där vi i sexan ska börja nästa år). Därför har vi gått runt på skolan och frågat vad eleverna och personalen tycker. De som inte gillar att det ska bli en samlad skoldag har skrivit på en protestlista som vi nu skickar till dig.

Förutom protestlistan har vi gjort en film om vad en samlad skoldag är och vad elever, personal och föräldrar tycker om detta. I filmen finns intervjun med dig, och även med vår rektor Peter, med. Se gärna denna film som finns utlagd på elevrådet.se.

 

Tack för allt som ni politiker gör för oss elever i Hallsbergs kommun, vi vet ju att ni alltid vill vårt bästa!

Ha en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Elevrådet på Stocksätterskolan

genom Sanna, Hanna & Lynx

 

********

Vad händer med våra protestlistor?

För drygt en månad sedan, några dagar innan jul, skickade vi i elevrådet skolans protestlistor mot en samlad skoldag till Siw Lunander som är ordförande i Utbildningsnämnden. Vi uppmanade även henne och de övriga i Utbildningsnämnden att gå in på elevrådet.se för att se och höra vad elever, föräldrar och lärare på vår skola tycker om detta.

Det är många som efter det har undrat om vi har hört något efter att denna protest lämnades in. Svaret är att vi har inte hört något från kommunens politiker däremot har en reporter från Nerikes Allehanda, Barbro Isaksson, hört av sig. Hon tyckte att det var spännande att elever på Stocksätter säger ifrån när de inte gillar det som bestäms i kommunen. Därför kommer Barbro att komma till skolan på onsdag och intervjua de tre elevrådsrepresentanter som skrev brevet till Siw (Sanna, Hanna & Lynx). Följ det som händer i detta ärende i Nerikes Allehanda och här på elevrådet.se!

 

*********

Elevrådet i tidningen

I onsdags var journalisten Tove Svensson från Nerikes Allehanda och intervjuade tre av elevrådets representanter; Sanna, Hanna och Lynx. Hon ville veta mer om varför skolans elevråd samlade in namnlistor mot en samlad skoldag och om vi hade fått något svar från politikerna mm.

Idag var detta reportage med på nätet och det kommer också att publiceras i tidningen, Nerikes Allehanda. Besök gärna deras hemsida (na.se).

Här är länken direkt till denna artikel, klicka här nedan:

https://www.na.se/artikel/stor-elevprotest-mot-samlad-skoldag-164-namn-insamlade-det-blir-jobbigt

 

**********

Beslutet kan komma att rivas upp

Det har skrivits en hel det om en samlad skoldag i tidningar, bland annat i Nerikes Allehanda (NA)och i Sydnärkenytt, sedan elevrådet skickade in sina protestlistor till Siw Lunander och Utbildningsförvaltningen. Detta, och mycket mer, kunde man läsa i NA:s nätupplaga igår:

**********

Det stod alltså att beslutet om en samlad skoldag kan komma att rivas upp och avbrytas. Utbildningsnämnden kommer att ta ett beslut om detta i april.

Vidare kunde man läsa i NA:s nätupplaga:

Siw tror på att en förlängd skoldag kan göra så att elever i kommunen får högre betyg. Det tror inte vi i elevrådet! Vi tror att kommunen skulle få bättre resultat om det istället var två pedagoger i klassrummen på förmiddagarna. Det är då som eleverna är pigga och jobbar bäst.

I tidningsartiklarna skrivs det att en samlad skoldag skulle göra dagarna längre främst för årskurs 1-3 men de glömmer att nämna att detta även berör Förskoleklassen.

*************

Detta publicerade vi den 16 april 2021:

I slutet av december skickades en protestlista med 164 underskrifter in till kommunen. Det som vi protesterade emot var den tilltänkta samlade skoldagen. Det var inte bara från oss från Stocksätterskolan som protester lämnades in. Nu verkar det som om kommunens politiker drar tillbaka sitt beslut i frågan. Tummen upp för det!

*********

Höstterminen 2021 startade utan att ha en samlad skoldag = protesten gick hem!