Elevrådet Skypade med Skolinspektionen och intervjuade dem

Elevrådet skypade med Karin från Skolinspektionen

Idag hade vi ett annorlunda elevråd! Först gick vi igenom förslaget till nya trivselregler, sedan talade vi om Talangjakten och till slut skypade vi med Karin från Skolinspektionen. Karin berättade om vilket beslut Skolinspektionen hade kommit fram till efter sitt besök på vår skola. Att Skolinspektionen berättar direkt till eleverna på skolan är nytt för dem och vi fick vara med i denna pilotstudie. Se och hör vad Karin sa till oss här:

***********

Vi intervjuade Skolinspektionen

I förra veckan hade vår skola besök av Skolinspektionen. De var på klassrumsbesök och intervjuade både elever och personal på skolan. Vi i elevrådet bestämde oss för att fråga om vi fick intervjua dem och det fick vi. Det var tre inspektörer på plats hos oss på Stocksätterskolan och de hette Karin, Jessika och Eva och vi intervjuade en av dem.

 

Vad heter du?

Jag heter Karin Persson Gode

 

Varför inspekterar ni vår skola?

Skolinspektionen ska besöka alla skolor och göra antingen det vi gör här hos er en genomlysning, man kan även kalla det för en granskning, av kvaliteten på skolan eller så gör vi en tillsyn för att se att skolan möter Skollagens krav. Det är analysavdelningen på Skolinspektionen som tar fram vilka skolor vi ska besöka. Vilka skolor som besöks bestäms till exempel utifrån resultat i betyg hos eleverna eller hur svaren i den skolenkät som vi skickar ut till elever i årskurs 5,  9 och årskurs 2 i gymnasiet har varit. Sådana saker kan det bero på att man får en inspektion.

 

Vad händer om ni märker att någonting inte är bra här?

När vi gör ett sådant här skolbesök som vi gör hos er med en kvalitetsgranskning då skulle vi så fall skriva en signal heter det. Om vi skulle se att det är nånting som är dåligt med till exempel tryggheten på skolan, att den inte var bra här, då skulle vi kunna skriva en signal om det. Denna signal tittar sedan enhetschefen och signalansvariga hos Skolinspektionen på och då kan de bestämma att vi ska komma ut och göra en annan form av besök på skolan för att titta närmare på det som vi då har sett som utredare.

 

Hur kan vi elever på Stocksätter få reda på hur inspektionen gick?

Det kan ni få reda på genom det beslut som vi kommer att skriva om skolan, det som vi har sett genom lektionsobservationerna som vi har gjort och genom intervjuerna som vi har genomfört. Det beslutet kommer vi att skicka till Hallsbergs kommun och därifrån skickas det vidare till rektor som sedan får se till att förmedla beslutet till er elever så ni får reda på det.

 

Hur lång tid tar det innan ni har gjort er bedömning klar?

Det är en ganska lång process. Först ska vi skriva ett protokoll där alla lektionsobservationer och alla intervjuer finns med, det tar en vecka till tio dagar ungefär. Sedan ska vi skicka det till Hallsbergs kommun som ska kontrollera att vi har fått alla begrepp rätt, att vi inte har missförstått någonting. Kommunen har sedan tio dagar på sig att titta på detta och efter det skickar de tillbaka protokollet till mig. Jag skriver då mitt utkast för beslutet. Sedan ska Jessica, Eva och jag tillsammans titta på det som jag har skrivit och se om jag har gjort en rättvis bedömning. Sen när beslutet är färdigskrivet, enligt mig, skickar jag det till Eva så skriver hon kommentarer om jag måste förtydliga någonting, om någonting inte stämmer med det vi såg i protokollet och så vidare. Då rättar jag det så det blir mer överensstämmande. Sedan ska jag skicka detta till en person som arbetar som kvalitetssäkrare, som alltså tittar på det här beslutet, och så får jag tillbaka det igen och jag bearbetar det en gång till. Sedan går det till beslutsfattare. Så det här tar ett par månader, ungefär tre månader innan beslutet är färdigt.

 

Hur gör man för att få bli en inspektör hos er?

Man behöver ha en bakgrund antingen som lärare på någon nivå, man kan vara förskollärare eller gymnasielärare eller universitetslärare och så vidare. Eller kan man ha en bakgrund som jurist eller en utbildning inom samhällsvetenskapliga ämnen, man kan till exempel vara socionom. Sedan söker man jobb som utredare när det finns tjänster ute och man blir kallad på ungefär tre intervjuer.

Snabbfrågor:

Sova länge – Gå upp tidigt

Godis – Chips

Zebra – Elefant

Slappa i soffan – Sporta

Matte – Svenska

Titta på tv – Lyssna på musik

Laga mat – Baka

 

Kort sammanfattning:

  • Skolinspektionen besöker alla skolor för att se att de följer Skollagens krav.
  • Om de ser något som behöver förändras kommer Skolinspektionen ut på ett nytt besök.
  • Hur det gick i inspektionen får vi reda på av vår rektor Peter.
  • Det tar ca tre månader tills bedömningen av vår skola är klar.
  • Om man vill bli en skolinspektör kan man söka tjänsten om man är en lärare, jurist eller socionom.

Det var elevrådets Tilde och Lubna intervjuade Skolinspektionen.