Du har rätt till din egen kropp, ingen får ta på dig om du inte vill. Här är en jättebra sång som kan lära dig att säga: “Stopp min kropp!”:
Rädda Barnen har tagit fram filmer och arbetsmaterial som behandlar detta ämne, Stopp min kropp. Här kan du ta del av detta.
Hur känns det om någon vill leka en lek eller göra något som inte känns okej? I Lilla Boken om Stopp! Min kropp! kan små barn lära sig om integritet och samtycke på ett lekfullt sätt. Boken tar upp händelser i både hemmet, på förskolan och i skolan som yngre barn lätt kan känna igen sig i, och är ett bra stöd för barn och vuxna i samtal om kroppen och gränser:
Syftet med temat i den här filmen är att beskriva och berätta om känslolivet. Att vi kan känna olika känslor samtidigt och att det kan ändras snabbt. Till exempel att någon först kan kännas pirrigt och bra, men efter en stund jobbigt och äckligt. Se filmen här:
Ett tema som stärker barnens upplevelse av att bestämma över sin egen kropp. De får lära sig att sätta namn på privata kroppsdelar och får en ökad förståelse för vad som är okej och inte okej att andra gör med din kropp. Här är filmen som behandlar detta tema:
Barn som lär sig att lyssna på andras signaler lär sig också att lyssna på sina egna känslor och att sätta gränser för sig själv. Temat belyser vikten av att förstå gränser och integritet – både egen och andras. Innebörden av samtycke förklaras. Här är filmen:
Temat berör uttrycket sexuella övergrepp och vad det betyder. Att det är fel och olagligt att det aldrig är barnets fel och att vuxna finns för att skydda och hjälpa dem. En viktig film, se den här:
Temat lyfter bra och dåliga hemligheter och att barn alltid får berätta för vuxna – även om de lovat att inte säga något. I materialet finns även förslag på vilka barnen kan vända sig till vid behov. Här är filmen:
Nätet är en stor del av barns vardag. I detta tema får barnen information om saker som kan hända på nätet kopplat till kroppen och gränser, samt hur de kan hantera detta. Här betonas vikten av att våga ta hjälp av en vuxen om något obehagligt händer. Här kommer denna film:
Det finns hjälp om du är ledsen och mår dåligt!
Ibland kan barn vara med om saker som gör att de mår dåligt och de behöver en vuxen att tala med. Du kan tala med en förälder, en lärare eller någon annan vuxen som du har förtroende för, men ibland känns det kanske för jobbigt om känsliga saker med just dem. Då finns det andra vuxna som du kan vända dig till och få hjälp av! Du höra av dig till någon av dessa:
- Barnens hjälptelefon (BRIS) Ring 116 111 om allt som känns svårt. Inget problem är för stort eller för litet. Bris betalar samtalet och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt.
- Bris-mejlen Här kan du mejla, chatta och ställa frågor som rör dig personligen. Du kan också läsa vanliga svar på frågor om till exempel mobbning och skilsmässor.
- Jourhavande kompis ( Röda korsets ungdomsförbund) Ring 020-222 444 Det är en telefonjour, du kan alltså alltid ringa dit oavsett dag eller tid, för dig under 25 år om vad som helst. Det kan handla om till exempel kärlek, mobbing, ensamhet, eller familjesituation.
- BUP ( Barn- och ungdomspsykiatrin) En sajt för dig som mår dåligt och behöver hjälp.
*******
Till lärare och föräldrar:
Här kan du klicka på länken för att komma till Rädda Barnens sida med arbetsmaterial, frågekort och en handledning för vuxna mm så att du kan jobba vidare med detta viktiga tema: Stopp min kropp!