Protokoll från måltidsrådet

Måltidsråd 4/10 2022

Närvaro:

Årskurs 1A Aram, 1B Ella, 1C Fatime, 2A Mobina, 2B Adonay, 3B Zay, 5A Lun, 5C Meja, 5A Leen, 4A representant, 4B Lukas.

 

Höstens aktiviteter:

Information om att vi till Alléköket på studiebesök. Datum och tid meddelar vi så fort vi vet.

 

Vi ska också tillverka Halloweenpyssel i matsalen. Vi kommer att julpynta i matsalen.

 

Vuxnas förslag: Ljudöra i matsalen för att mäta ljudnivån. Hur kan vi få maten att räcka till alla? Hur kan vi minska matsvinnet i skolan?

 

5 C

Vi tycker att det är för mycket vegetarisk mat. Skyltar behöver finnas vid soptunnorna. Mer barnvänlig mat t ex köttbullar. Dekorationer på matborden för att de ska bli trevligare. Mer kryddad mat och fler såser. Vi vill inte att grönsaker blandas. Lugn musik i matsalen. Specialrätt på fredagar.

 

5 A

Varför finns det inte peppar i matsalen. Hur tillagas pannkakorna? Hur tillagas potatisen? Varför är det så mycket olja i matsalen. Kan vi få chokladpudding?

 

2 A

Hur lång tid tar det att laga skollunchen varje dag? Vår favoritmat är pizza, tacos, hamburgare chicken nuggets och pannkakor. Vi vill ha elevens val istället för kökets val. Vi vill ha smör i stället för margarin på smörgåsen.

 

2B

Kan vi ha fler matveckor med fler maträtter från andra länder. Varför får vi inte julmust till jullunchen.

 

4B

Kan vi få tacos varje fredag. Mer vegitarisk mat. Mer pizza, tacos, hamburgare. Vi vill ha korv till potatisbullarna. Inte så mycket så mycket fisk i skolan. Vi vill efterrätt varje fredag i matsalen. Smothie en gång i veckan. Bubbelvatten till maten. En vecka med bara svensk mat. Mer arabisk mat. Mer grönsaker. Uppdelade grönsaker i blandade. Pommes frites till maten.

4A

När får vi chicken nuggets? Varför får vi fisk så ofta? Varför har vi brickor? Mer pizza i skolan. Varför måste vi tvätta borden? Kan vi få någon annan dricka till maten?

 

3B

Varför får vi mat som passar vuxna?

 

Förslag om tänk kring maten.

Ett förslag kom upp att ta bort matpåsen för att minska möjligheten att kasta mat. Tänka till hur mycket mat man tar. Miljöpåverkan och att det kostar pengar viktig anledning. Information om hur mycket mat som kastas och om hur mat ska hanteras och hur man tänker på ett bra mattänk.

 

Fler dagar där vi kan mäta matsvinn.

 

Tack för idag!

 

Bra jobbat hälsningar Matrådet.