Protokoll från måltidsrådet

Måltidsråd: 30/1 2024

Maria, Kristin, Elvira, Alva, Mikael, Nour, Deban, Mariam, Shanais, Mikaela, Retach.

Vi började med att äta upp pepparkakshuset som vi gjorde till matsalen innan jul.

Vi gick igenom elevenkäten som alla klasser genomförde innan jul. Om ni vill gå igenom den i era klasser så finns den på Teams.

Årskurs 5 hade önskemål om att få frukt. Det är långa dagar i skolan och de är hungriga. Kristin och Maria undersöker frågan.

 

// Maria och Kristin

*******

Måltidsråd 10/10 2023

Deltagarlista

Mikaela 3A, Rita 4A, Elvira 6C, Aldin 1B, Nour 3B, Deban 5B, Elsa 6A, Hugo 1, Maryam 5C, Elvira 2B, Shaninaz 4B

 

Kristian Björk mat- och måltidsstrateg deltog i mötet.

Rektor Veronie Lejonord

Ansvariga: Kristin Noord

Maria Foglekvist

 

Vad är måltidsrådet? Presentation av vad måltidsrådet gör. Vi smyckar matsalen vid högtider med pyssel som vi gör tillsammans t.ex vid Halloween och jul. I höst kommer det att bli ett landskapstema som vi kommer planera inför.

Kristian besvarar frågan om matsvinn och förklarar att det finns olika typer av svinn. Dessa är matsvinn, tallrikssvin och serveringssvinn.

Kristian informerar om matenkäten. Den ska göras i varje klass under hösten. Se informationsblankett som skickas till varje mentor. Enkäten är från årskurs 1- 6. Den kommer att finnas på elevrådet.se. Den ska göras i november. Mer information kommer på kommande APT.

Frågor och synpunkter från klasserna:

3 a önskar majs, minimajs, lugn musik i matsalen, roligt med pynt i matsalen, mat från Afrika, sitta ute på sommaren, chicken nuggets oftare, speciell tallrik och glas när man fyller år.

4 B frågar varför inte alla kan få frukt till maten 4-6.

6 c Önskar annan mat vid julbord till dem som inte äter. Köttbullar med nötkött. Matplatser räcker inte till vi vill ha våra platser. Varför äter vissa elever i klassrummet. Bord torkas inte ordentligt måste bli bättre.

Hur ofta byts trasor och vatten i hinkarna? Is i matsalen. Svårt att tillhandahålla i matsalen. Vill skolan själva ansvara den maskinen. Veronie berättar angående ismaskinen att den måste bekostas av

skolan. Vi måste göra val i vardagen vad vi vill köpa in. Årskurs 4 torkar inte borden och sitter länge och äter. Vi vill inte ha så mycket kyckling i maten.

Veronie: Fler elever genererar att inte matplatserna räcker till samt att vissa lektioner i schemat gör att mattiderna inte stämmer.

1 Nyttigare mat, maten är näringsberättigad och varierad varje dag. Man måste smaka på alla saker som finns. Den är alltid näringsrik.

Pannkakor på måndagar. Anledning till att all mat förekommer vissa dagar. Beror på när varorna levereras. Mera kött. Man ska inte äta för mycket köttet pga klimatet och kostnad. Hållbart klimat och ekonomi. Juice på fredagarna. Matsalen serverar inte söta drycker.

2 B Tänka mer på att inte slänga mat och tänka på att maten ska räcka till alla som ska äta. Det kostar mer pengar och påverkar klimatet. När det är varmt vill man ha kall mat, pastasallad.

3B Vi vill ha en matdag och matvecka. Viktigt att inte tränga sig före i matkön.

5C Mera pizza finns inte kvar i vårt sortiment längre. Hamburgare vid speciella tillfällen.

Kristian berättar att målet är att ge feed back på de frågor som eleverna diskuterar och som kan användas till förbättringar. Syftet är att kunna arbeta med dessa frågor i måltidsrådet.

Vi tackar alla deltagare och de inbjudna för ett givande möte och på återseende.

 

Mvh Maria och Kristin!

Måltidsrådsansvariga.

*******

Matråd 17/2 -23   

Deltagare: Kristin Lärare

Klass 1 Leo B Ariam 1A

Klass2 Micala Tilda 2B

Klass3Tamara 3A

Klass4 Raimas 4A Sara 4C

Klass5 ErikA Leila 5B

Klass6 Wille 6c

 

Mötet öppnas!

 • Fritidsrådet har önskemål till kostchefen och kökschef på Alleskolan
 • Gröt någon gång till mellanmål
 • Pannkakor, sylt och grädde
 • Ägg både till frukost och mellanmål
 • Yoghurt
 • Köttbullemackor

 

Klassernas förslag till kostchef:

 

 • Klass1
 • Varför inte pannkaka efter soppan
 • Vi vill ha en peciell tallrik när man fyller år
 • Mer panerad fisk
 • Citron till fisken
 • Hamburgare
 • För mycket vuxen mat Ett alternativ till
 • Mera oliver
 • När det står buffe så ska det vara det
 • Prinskorv till potatisbullar
 • Nudlar Kycling
 • Kryddor
 • Mjuka smörgåsar
 • Varför finns det inga brickor
 • Ta mjölk och vatten på fler ställen.
 • Runda pizzor
 • Öra för ljud
 • Skyltar att man ska tänka på att vara lite tyst i , matsalen.

*******

Måltidsråd 16/1 2023

Närvaro: Kristin Noord, Christian (Koststrateg), Marie Kök Stocksätterskolan  Mersida Kökschef

Årskurs 1A Aram, 1B Ella, 1C Fatime, 2A Mobina, 2B Adonay, 3B Zay,

åk 5 Meja, åk5 Leen, åk 4 Lukas. Mohamed åk6, Mohammad åk6

 

Presentation av våra tre gäster.

Därefter fick de svara på frågor som kommit upp från elevernas klassråd.

 

Vårens aktiviteter:

Värdens mat v 11.

 

Köket kommer att plocka bort kompostpåsen en dag för att motverka svinn i matsalen. (Inte klart vilken dag detta blir) Lärare blir informerade om när detta kommer att ske.

Vi ska pynta till detta i matsalen.

Flaggor, Bordstabletter, Musik i matsalen från olika delar av värden (Den ska passa till den mat som serveras just den dagen.

 

Frågor som våra gäster har svarat på. Några frågor hann de inte med att

svara på.

Vi kommer att ta med frågor och svar tillbaka ut till klasserna.

 

5 C

Vi tycker att det är för mycket vegetarisk mat. Skyltar behöver finnas vid soptunnorna. Mer barnvänlig mat t ex köttbullar. Dekorationer på matborden för att de ska bli trevligare. Mer kryddad mat och fler såser. Vi vill inte att grönsaker blandas. Lugn musik i matsalen. Specialrätt på fredagar.

Kökschef Mersida berättar om ombyggnaden där vi tar mat.

5 A

Varför finns det inte peppar i matsalen. Hur tillagas pannkakorna? Hur tillagas potatisen? Varför är det så mycket olja i matsalen. Kan vi få chokladpudding?

2 A

Hur lång tid tar det att laga skollunchen varje dag. Vår favoritmat är pizza, taccos, hamburgare chicken nuggets och pannkakor. Vi vill ha elevens val istället för kökets val. Vi vill ha smör i stället för margarin på smörgåsen.

2B

Kan vi ha fler matveckor med fler maträtter från andra länder. Varför får vi inte julmust till jullunchen.

4B

Kan vi få taccos varje fredag. Mer vegitarisk mat. Mer pizza, taccos, hamburgare. Vi vill ha korv till potatisbullarna. Inte så mycket så mycket fisk i skolan. Vi vill efterrätt varje fredag i matsalen. Smothie en gång i veckan. Bubbelvatten till maten. En vecka med bara svensk mat. Mer arabisk mat. Mer grönsaker. Uppdelade grönsaker i blandade. Pommes frites till maten.

4A

När får vi chicken nuggets? Varför får vi fisk så ofta? Varför har vi brickor? Mer pizza i skolan. Varför måste vi tvätta borden? Kan vi få någon annan dricka till maten?

3B

Varför får vi mat som passar vuxna?

 

Tack för idag!

Hälsningar Matrådet.

*******

Måltidsråd 4/10 2022

Närvaro:

Årskurs 1A Aram, 1B Ella, 1C Fatime, 2A Mobina, 2B Adonay, 3B Zay, 5A Lun, 5C Meja, 5A Leen, 4A representant, 4B Lukas.

 

Höstens aktiviteter:

Information om att vi till Alléköket på studiebesök. Datum och tid meddelar vi så fort vi vet.

 

Vi ska också tillverka Halloweenpyssel i matsalen. Vi kommer att julpynta i matsalen.

 

Vuxnas förslag: Ljudöra i matsalen för att mäta ljudnivån. Hur kan vi få maten att räcka till alla? Hur kan vi minska matsvinnet i skolan?

 

5 C

Vi tycker att det är för mycket vegetarisk mat. Skyltar behöver finnas vid soptunnorna. Mer barnvänlig mat t ex köttbullar. Dekorationer på matborden för att de ska bli trevligare. Mer kryddad mat och fler såser. Vi vill inte att grönsaker blandas. Lugn musik i matsalen. Specialrätt på fredagar.

 

5 A

Varför finns det inte peppar i matsalen. Hur tillagas pannkakorna? Hur tillagas potatisen? Varför är det så mycket olja i matsalen. Kan vi få chokladpudding?

 

2 A

Hur lång tid tar det att laga skollunchen varje dag? Vår favoritmat är pizza, tacos, hamburgare chicken nuggets och pannkakor. Vi vill ha elevens val istället för kökets val. Vi vill ha smör i stället för margarin på smörgåsen.

 

2B

Kan vi ha fler matveckor med fler maträtter från andra länder. Varför får vi inte julmust till jullunchen.

 

4B

Kan vi få tacos varje fredag. Mer vegitarisk mat. Mer pizza, tacos, hamburgare. Vi vill ha korv till potatisbullarna. Inte så mycket så mycket fisk i skolan. Vi vill efterrätt varje fredag i matsalen. Smothie en gång i veckan. Bubbelvatten till maten. En vecka med bara svensk mat. Mer arabisk mat. Mer grönsaker. Uppdelade grönsaker i blandade. Pommes frites till maten.

4A

När får vi chicken nuggets? Varför får vi fisk så ofta? Varför har vi brickor? Mer pizza i skolan. Varför måste vi tvätta borden? Kan vi få någon annan dricka till maten?

 

3B

Varför får vi mat som passar vuxna?

 

Förslag om tänk kring maten.

Ett förslag kom upp att ta bort matpåsen för att minska möjligheten att kasta mat. Tänka till hur mycket mat man tar. Miljöpåverkan och att det kostar pengar viktig anledning. Information om hur mycket mat som kastas och om hur mat ska hanteras och hur man tänker på ett bra mattänk.

 

Fler dagar där vi kan mäta matsvinn.

 

Tack för idag!

 

Bra jobbat hälsningar Matrådet.